
60 dkg mąki
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
15 dkg margaryny
25 dkg miodu sztucznego
3 jajka
Margarynę, miód, cukier roztopić, połączyć z przyprawą do piernika. Wystudzić, wymieszać z jajkami, mąką i sodą. Pozostawić w lodówce na 12 godzin. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na wysmarowanym papierze do pieczenia, który jest wielkości dna brytfanny. Placek będzie bardzo cienki. Upiec 4 placki. Placek piecze się 15 minut. Zdjąć papier z ciepłego placka.
Masa + powidło śliwkowe do przełożenia
Masa:
½ litra mleka zagotować z jedną szklanką cukru i z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane 3 jajka z łyżką mąki zwykłej i z łyżką mąki ziemniaczanej. Wystudzić. Utrzeć całą margarynę lub masło. Ucierając dodawać wystudzoną masę.
Przełożyć placki: masa, powidło śliwkowe, masa.
Piernik można owinąć na kilka godzin folią, wówczas ciasto nawilgnie i lepiej się kroi.
SMACZNEGO!
Niestety nie mogę się pochwalić, że to ja upiekłam to przepyszne ciacho ale po Świętach idę do mamy na korepetycje i sie nauczę! :)
5 komentarzy:
Jest bardzo, bardzo dobry, polecam ;)
Sama piekłam, to wiem, że dobry.
hehe no to właśnie dlatego idę na kursy pieczenia do Ciebie - chcesz czy nie chcesz:D kto wie może coś jeszcze ze mnie będzie;)
A tu kolejne placki czekają na swoją kolej do przekładania masą.
eh normalnie robisz mi smaka , ale ja dzisiaj własnoręcznie pokroiłam sałatkę i zjadłam duuużo sernika:D
Prześlij komentarz